Un colt ultra’ uitat de lume

Iulie 13, 2008

Inca un Gre-Nal patat cu sange

Pe 30.06.2008 a avut loc pe Olimpico Monumental, meciul Gremio – Internacional, derby-ul orasului Porto Allegre si al statului Rio Grande do Sul, cunoscut ca Gre-Nal, probabil cea mai puternica si una dintre cele mai mistice rivalitati fotbalistice din America de Sud. Gre-Nal este un fenomen care este mai presus de fotbal, dar, din pacate este unul patat cu sange. Si nici acest an nu a iesit din tipare, intr-un fotbal brazilian care ne incanta prin broderiile fotbalistice, dar ne si inspaimanta prin desele violente soldate cu victime.

Gremio a fost infiintat in 1903 de imigranti germani in care jucau doar fotbalisti de origine germanica, iar Internacional a fost fondat in 1909 de imigranti italieni, portughezi si spanioli si afost primul dintre cele 2 cluburi la care au jucat negrii si metisi.

Cele 2 echipe sunt si unele dintre cele mai titrate echipe braziliene. Gremio a castigat Cupa Intercontinentala, Cupa Libertadores de 2 ori, Supercupa Americii de Sud, dubla campioana nationala, castigatoare de 4 ori a Cupei Braziliei si este de 35 de ori campioana statala. Internacional a castigat „tripla coroana” Cupa Mondiala a Cluburilor, Cupa Libertadores si Supercupa Americii de Sud, este de 3 ori campioana a Braziliei si de 38 de ori campioana statala, si a castigat o data Cupa Braziliei.

Statistica indica ca Gre-Nal s-a jucat de 369 de ori, de 137 de ori a castigat Inter, de 118 Gremio si 114 partide s-au incheiat la egalitate. Aceasta rivalitate a fost ecranizata, in 1979 aparand filmul „Domingo de Gre-Nal”. Suporterii brazilieni spun ca „Al 3-lea razboi mondial poate incepe si se va vorbi tot de Gre-Nal”.

Derby-urile din teren sunt insotite de derby-urile galeriilor care de multe ori s-au incheiat cu varsari de sange. Gremio are cei mai multi suporteri in statul Rio Grande do Sul, dar Inter are cei mai multi suporteri in oras si nu a retrogradat niciodata. Din punct de vedere ultras, principalele brigazi ale lui Gremio sunt: Geral do Gremio, Mafia Tricolor, Garra Tricolor, Super Raca Gremista si Torcida Jovem do Gremio, iar la Inter: Guarda Popular Colorada, Torcida Organizada Camisa 12, Torcida Organizada Super FICO (Forca Independente Colorada), Torcida Organizada Nacao Independente Commando Vermelho.

In ultimii 4 ani, 5 suporteri au murit in urma incidentelor dintre diferitele grupari ale celor 2 echipe din Gre-Nal, totul incepand pe 27 octombrie 2004, cand adolescentul de doar 16 ani Tadeu Jungues a fost ucis de un suporter al lui Internacional de doar 17 ani. Si totul a continuat si in acest an. In noapte de dinaintea meciului, in gara din Soo Leopoldo, oras situat la 30 de km de Porto Allegre, s-au intalnit suporteri ai celor 2 formatii. Rezultatul, distrugeri materiale a 2 vagoane si moartea a 2 suporteri ai lui Internacional, Jeferson Alves Ferreira de 21 de ani si Gabriel Eloi de Oliveira de 23 de ani, care se deplasau spre capitala statului Rio Grande do Sul cu ocazia Gre-Nal. Cei 2 au fost impuscati de suporteri ai lui Gremio, primul cu 3 gloante al doilea cu 4.

Tragedia nu a oprit desfasurarea meciului, care s-a incheiat cu scorul de 1-1. Pe 6 iulie, Inter a jucat urmatorul meci, cu Coritiba acasa pe Beira-Rio Stadium, suporterii gazda protestand impotriva violentelor din fotbalul brazilian prin mesaje si arborand o panza neagra intre cele etaje ale peluzei. Un gest care nu incalzeste cu nimic si care nu va schimba nimic, sau cine stie?

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: