Un colt ultra’ uitat de lume

Iulie 21, 2008

Istoria peluzei argesene

Galeria argeseana, asezata la tribuna I, in stanga tribunei oficiale, si-a facut prezenta inca de timpuriu, in perioada anilor 70. Din punct de vedere al deplasarilor, acestea se faceau pe atunci cu trenul sau masinile personale, de aceea, majoritatea erau facute in localitatile invecinate, Bucuresti, Craiova, Valcea, Targoviste. In Bucuresti, in afara suporterilor care veneau de la Pitesti, intotdeauna echipa beneficia si de sustinerea argesenilor care studiau in Capitala.
In vara anului 1979, peste 3000 de suporteri pitesteni au sustinut formatia pitesteana pe stadionul Dinamo, in tenativa de cucerire a unui nou titlu de campioana.
Meciul a fost castigat de pitesteni atat in teren, cat mai ales in tribune, unde nu am avut rival.

La Valcea, in 1998, peste 5000 de argeseni


Dupa anul 1990, galeria, la fel ca si echipa, au intrat pe o panta descendenta. Lipsa de sustinere a echipei pe plan local nu ramane fara urmari si in randul galeriei, din ce in ce mai putini oameni vin pentru a canta. Asta, in timp ce in tara, lucrurile incepeau sa se miste. Timisoara, Craiova, Bucurestiul (ne referim la galeriile echipelor Dinamo si Steaua) incep sa se apropie din ce in ce mai mult de modelul occidental.

Lucrurile incep sa se schimbe inspre bine si la Pitesti, unde echipa este preluata de Uzina de Automobile. Dupa un periplu de 2 ani in Divizia B, Pitestiul revine acolo unde ii e locul, pe prima scena a tarii. Galeria incepe si ea sa devina din ce in ce mai numeroasa, beneficiind si de sustinerea Uzinei, care pune la dispozitie autobuze pentru deplasari. Apare „White-Violet Eagles”, si galeria pitesteana incepe sa fie nelipsita de pe orice stadion din tara. Formarea unei noi echipe valoroase, cat si sutinerea Uzinei, fac ca galeria pitesteana sa devina tot mai numeroasa. Au loc deplasari masive de suporteri la Targoviste (peste 5000 de persoane la meciurile cu Steaua sau Dinamo), la Bucuresti in semifinala Cupei Romaniei contra Universitatii Craiova (10000 de persoane – personal am numarat peste 80 de autobuze venite din Arges, jumatate din ele fiind ale Uzinei), la Valcea in semifinala Cupei Romaniei contra aceleiasi Universitatea Craiova (peste 5000 de suporteri argeseni – Uzina a avut zi libera, pentru a putea veni oamenii la meci).

Pe Ghencea in 2002


Intrarea din nou a echipei pe o panta descendenta dupa 1999, precum si conflictele izbucnite in sanul galeriei intre „generatia batrana” si „generatia tanara” duc la o scindare a galeriei. Astfel, apare un nou grup, Violet Republic, care pleaca de la tribuna I, si se muta in Peluza Nord. Dupa ce Uzina renunta sa mai sustina echipa, Violet Republic nu este privita cu ochi buni de conducere, fiind considerati contestatari, si incepe a fi atacata din toata partile. Cei ramasi din „vechea garda”, din ce in ce mai putini sunt totusi sutinuti de conducere in continuare.

In anul 2003 ia fiinta un nou grup, Ultras Viola, care impreuna cu membrii ramasi din Violet Republic reusesc sa fie prezenti la majoritatea meciurilor. In anul 2004 apare Dracii Viola, un nou grup, si numarul suporterilor din Peluza Nord incepe sa creasca. Cei din „vechea garda” cedeaza definitiv stafeta noilor grupuri, astfel ca Violet Republic, Ultras Viola si Dracii Viola alcatuiesc noua galerie din Peluza Nord.

Ultima aparitie a grupului Ultras Viola


In anul 2005-2006 echipa joaca la Mioveni, grupul Dracii Viola devine din ce in ce mai inactiv, si in final renunta sa mai vina organizat la meciuri. In returul campionatului, la Bucuresti, intr-un meci cu Steaua, banner-ul grupului Ultras Viola este capturat de catre stelisti. Cu toate ca aceasta captura a fost realizata prin mijloace discutabile, grupul hotaraste sa se desfiinteze. Un nou grup isi face apoi aparitia, Nucleo Viola.

In sezonul 2006-2007, echipa se reintoarce pe stadionul din Trivale, iar in Peluza Nord, 3 grupuri sustin echipa: Violet Republic, Nucleo Viola, si Violet Eagles (grup infiintat in 2006), pentru cateva luni luand fiinta si „Gruppo Popa Sapca”, grupare care nu a rezistat decat pana in pauza competitionala. In iarna aceluiasi sezon, datorita unor conflicte de ordine interioara, Violet Eagles si Rolast Suprem (grup infiintat in 2007) se separa de Violet Republic si Nucleo Viola, organizandu-se separat dar toate cele 4 grupuri sustin impreuna echipa.

In prezent, Peluza Nord Pitesti este formata din 4 grupuri, Violet Eagles, Violet Republic, Rolast Suprem si Debilii.

Violet Republic

Istoria grupului Violet Republic a inceput in vara anului 1999 atunci cand mai multi tineri satui de ceea ce se intampla in galeria Argesului au hotarat sa se mute la Peluza si sa formeze grupul Violet Republic. Inca de la infiintare grupul s-a facut cunoscut prin conflictele pe care le-a avut cu cei din conducerea clubului sau cu cei din grupul Vulturii Violeti. Au fost ani grei prin care s-a trecut cu bine. In viata grupului a avut loc un declin destul de mare de aproximativ un an. Multi membri au parasit grupul, iar toata lumea credea ca existenta Violet Republic se apropia de final. Cei mai vechi membri, care ramasasera foarte putini, au decis ca trebuie sa se continue si au inceput reorganizarea in anul 2004.

Reorganizarea a fost destul de grea insa a dat roade, la ora actuala grupul ridicandu-se din anonimatul catre care se indrepta. In prezent Violet Republic este format din foarte multi tineri, majoritatea elevi si studenti adepti ai fenomenului ultras care incearca sa duca mai departe ceea ce s-a inceput in 1999. Acest lucru s-a reusit in mare masura, protestandu-se ori de cate ori s-a vazut ca ceva nu este curat la FC Arges “Vom continua sa facem aceasta deoarece nu dorim ca idealurile noastre sa fie calcate in picioare de diferiti conducatori sau jucatori de fotbal care nu au mare lucru in comun cu istoria alb-violeta”.

La sfarsitul anului 2006 s-au alturat grupului si baiatii de la Nucleo Viola care au hotarat sa isi inceteze activitatea si sa mearga pe acelasi drum alaturi de noi. In clipa de fata in grup sunt inscrisi aproximativ 20 de membri, insa oricine poate deveni membru Violet Republic daca demonstreaza ca este un suporter adevarat al FC Arges si este dispus sa isi sustina echipa favorita in modul in care o facem noi.

Violet Eagles

Violet Eagles a luat fiinta in vara anului 2006, majoritatea membrilor fiind din fostul grup Ultras Viola. Numele acesta a fost ales, intrucat el repezinta cel mai bine simbolurle clubului FC Arges, si anume culoarea violeta si vulturul de pe stema. Este o grupare activa in Peluza Nord, venind mereu cu intiativa, si care s-a facut remarcata prin steaguri, cantece si mesaje. Membrii VE merg la toate meciurile echipei in numar mare, cantand din primul pana in ultimul minut. Gruparea adopta stilul ultras, nefiind adeptii violentei fara motiv. Pe parcurs au aparut si membri noi, in momentul de fata in VE fiind inscrisi un numar de 28 de membrii.

Rolast Suprem

Grupul a luat fiinta in 2007 si avea la baza membri din cartierul Rolast, dar pe parcurs au aparut membri si din alte cartiere. Infocati, isi incurajeaza echipa favorita meci de meci, sunt alaturi de ea si o sustin indiferent de rezultate. Membri RS nu sunt rasisti sau xenofobi, iar cuvantul de ordine e fair play-ul. Primul meci in peluza a fost FC Arges – U Craiova 0-0, din 24 februarie 2007. In prezent, din RS fac parte 15 membri.

Debilii

Grupul a luat fiinta in 2005 si a avut perioade de prezenta si perioade de inactivitate. In prezent numara 15-20 membri.

Galerie foto si video

Site suporteri

Anunțuri

1 comentariu »

  1. din pacate cind se vorbeste de istoria fenomenului ultras din romania se ignora cu desavirsire multe lucruri foarte importante,de exemplu argesenii:aveau o galerie foarte interesanta si importanta inainte de 1989,foarte bine pt vremea aceea si la meciurile impotriva ciinilor reauseau sa se mobilizeze exemplar iar ciinii care veneau la pitesti aveau destul de suferit de pe urma lor iar stelistii de asemenea.pina in anii 1990 a existat o prietenie adevarata cu rapidistii care sa bazat pe respect reciproc pina la meciul de trista amintire din 1990 dintre fc arges si rapid cind autoritatile au instigat cetatenii sa atacee suporterii rapidisti veniti de la universitate,legionari sau drogati!!!!!!dupa incidente penibile singurii care au platit au fost cei din galeria argesului vinati pe stadionul dinamo etapa urmatoare si multa tristete din partea lor!a urmat apoi un declin al lor valoric,cu foarte putini membri si apoi resuscitarea lor o data cu aparitia primelor brigazi ultras la ei de care sa vorbit mai sus.
    salutari de la un vechi prieten al vostru.

    Comentariu de unul mai in virsta — Iulie 27, 2008 @ 10:30 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: