Un colt ultra’ uitat de lume

august 16, 2008

Istoria brigazilor: „Maniacs” (Rapid) -1999-2007

Filed under: Istorii ale peluzelor,Spectacol pe stadioane — admin @ 4:09 pm
Tags: , , , ,

Grupul a luat fiinta in anul 1999 la initiativa unui grup de 15-20 de rapidisti din cartierul Militari unii cochetand cu grupul “Skin Boys” iar altii fiind simplii suporteri. Prima denumire a grupului a fost “Maniacii” urmand ca la scurt timp sa devina “Maniacs Militari” iar in cele din urma “Maniacs”.

Primul banner al grupului a fost confectionat pe o prelata si a fost inaugurat la o deplasare in Stefan cel Mare la acest meci fiind prima noastra aparitie in peluza ca grup organizat.

Maniacii in gara la Buzau

Maniacii in gara la Buzau

Acest banner ne-a calauzit meci de meci timp de 4 ani. In anul 2002 datorita unor neintelegeri intre membrii reprezentativi ai grupului am fost aproape de desfiintare dar am reusit sa trecem peste orgolii si am continuat. In perioada acestor neintelegeri am continuat sa mergem la meciuri, atat in deplasare cat si acasa, unii implicandu-se in proiectul “Scamps”, alaturi de baietii din Radicals si cei din Rahova, iar ceilalti ca simpli suporteri.

In anul 2003 am decis sa inlocuim vechiul banner care era destul de voluminos si incomod, cu unul din panza mult mai usor si mai “portabil”, materialul a fost ales de culoare neagra iar scrisul “old english” mai putin modern, vopsit in culoare alba.

Maniacs la Craiova

Maniacs la Craiova

Odata cu aparitia noului banner am decis ca este momentul sa ne confectionam materiale de grup, astfel au aparut fularele: model simplu dungi albe pe negru iar la capete tricolorul, steaguri pe doua bete prin care ne faceam cunoscut simbolul grupului: Joker din Batman, un personaj fictiv ce a prins viata odata cu aparitia in peluza. Curand au fost confectionate si steaguri de dimensiuni mari si medii ce aveau sa ne insoteasca pe toate stadioanele. In tot acest timp activitatea grupului s-a bazat in primul rand pe prezenta la stadion atat in deplasare cat si acasa, incurajarea neconditionata a echipei si actiunile din strada.

Prin anul 2005 grupului i s-au alaturat alti 20 de membri, majoritatea fiind baieti din cartierul Militari, pe care ii cunosteam inca din perioada “Skin Boys”. Odata cu cresterea numarului de membri, s-a decis confectionarea unui nou banner si a esarfelor personalizate.

Banner acasa

Banner acasa

Bannerul a fost confectionat tot pe panza de culoare neagra dar mult mai groasa decat cea folosita la precedentul. De aceasta data, pe steag a fost inserat si simbolul grupului, atat intr-o varianta vesela cat si intr-una trista. Acest ultim banner a fost si cel mai reusit din istoria grupului.

Banner de deplasare

Banner de deplasare

Totodata a fost confectionat si bannerul de deplasare, de dimensiuni reduse, circa 3 m, pe el fiind inscriptionate initiala grupului “m” si “Joker” in varianta vesela.

In sezonul competitional 2005-2006 grupul a avut o perioada de cateva luni (sfarsitul anului 2005 – inceputul anului 2006) in care s-a mutat la Peluza de langa teatrul Giulesti. Acest lucru s-a datorat unor neintelegeri cu membrii altor grupuri din Peluza Nord dar si din cauza modului propriu in care doream sa incurajam echipa.

Maniacs in Peluza I

Maniacs in Peluza I

Perioada petrecuta aici s-a incheiat destul de repede, iar in urma unei sedinte de grup s-a hotarat reintoarcerea in Peluza Nord. Desi cativa membrii reprezentativi au dorit continuarea in Peluza I, decizia finala a apartinut majoritatii. In tot acest timp petrecut in Peluza I am continuat sa ne incurajam echipa neconditionat si am fost prezenti la meciuri in numar destul de mare. Ca meciuri de referinta in aceasta locatie amintesc de partidele din cupa UEFA cu Feyenoord, Hertha, Rennes, VFB Stuttgart, Hamburg dar si un derby cu Steaua soldat cu incidente.

Cupa UEFA Rapid-Steaua

Cupa UEFA Rapid-Steaua

Dupa intoarcerea in Peluza Nord am hotarat ca a venit timpul sa ne implicam mult mai activ in viata peluzei. Astfel in martie 2006 la meciul tur din sferturile cupei UEFA cu “rivala de moarte” am participat alaturi de gruprile B’921 si Radicals la realizarea unei mini-coregrafii, dealtfel si singura de la acest meci.

Am continuat in aceeasi nota, implicandu-ne in coregrafiile si activitatile peluzei ce au urmat, dar si aducand o pata de culoare la fiecare meci cu ajutorul steagurilor pe doua bete si celor de fluturat.

Derby cu Steaua

Derby cu Steaua

Anul 2007 a fost unul dintre cele mai reusite pentru noi, din punct de vedere al prezentei la meciuri si al “materialelor”. In aprilie, la derby-ul cu Steaua din Giulesti, desi unii dintre noi au fost “retinuti”, cei prezenti la meci au reusit sa contribuie cu succes la atmosfera creata in acea seara .

Turul sezonului competitional 2007-2008 a fost ultimul din istoria grupului.
Primul meci, ca importanta si ca data de desfasurare, a fost cel din Supercupa cu Dinamo jucat pe fostul “23 august”.

Supercupa cu Dinamo

Supercupa cu Dinamo

Supercupa cu Dinamo

Supercupa cu Dinamo

Prezenta noastra destul de buna: aproximativ 30 de “maniaci”, steaguri de fluturat de dimensiuni mari in numar de 3 dintre care 2 confectionate in ziua precedenta si alte cateva de dimensiuni mici.

Derby in Ghencea

Derby in Ghencea

Urmatorul meci destul de important a fost derby-ul cu Steaua din Ghencea, desfasurat la jumatatea lunii septembrie. La acest meci, impreuna cu grupurile CDI si B’921, am participat la realizarea coregrafiei principale care din pacate a fost un esec total, dar si la o mini-coregrafie a celor 3 grupuri.

La Nurenberg

La Nurenberg

Spre sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie a urmat dubla din turul I al cupei UEFA, cu nemtii de la FC Nurenberg. Pentru multi dintre noi, meciul din Germania a fost prima deplasare externa. In autocarul care ne-a fost rezervat pentru aceasta deplasare am stat alaturi de baietii din CDI si B’921.

Atmosfera creata pe drum si tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul acestei deplasari, ma fac sa afirm cu convingere ca a fost cea mai reusita deplasare din istoria grupului.

In Giulesti cu Nurenberg

La Nurenberg

In Giulesti cu Nurenberg

In Giulesti cu Nurenberg

In returul de pe Giulesti am participat la realizarea coregrafiei care, de aceasta data, a fost destul de reusita.

Dupa returul cu cei de la FC Nurenberg si ratarea calificarii in grupele UEFA la echipa ca antrenor a revenit Mircea Rednic.

Mesaje anti conducere

Mesaje anti conducere

De la bun-inceput grupul a adoptat o atitudine ostila impotriva “noului” antrenor, iar impreuna cu cei din grupul B’921 am luat hotararea de contestare a antrenorului pana “in panzele albe”. Desi la inceput atitudinea galeriei a fost una ostila fata de antrenor, cu timpul, noi alaturi de cei din 921 si ex-unione am ramas aproape singurii contestatari ai antrenorului.
Totul a culminat cu deplasarea de la Iasi si meciul din Giulesti cu CFR Cluj, cand au fost facute coregrafii impotriva conducerii si a antrenorului.

Mesaje anti conducere

Mesaje anti conducere

Pe 28.10.2007, imediat dupa incheierea meciului cu CFR Cluj, in Peluza Nord au avut loc incidente la care cativa membri Maniacs au intervenit, in incercarea de aplanare a conflictului.
Dupa iesirea din peluza, langa stadion, s-a creat un “meleu” unde s-au format doua tabere: pe de-oparte “pustimea” formata din membrii ex-unione, ex-grant, maniacs, 921, CDI si pe de alta parte “batranii” formata din vechii galeriei si cei cu putere de decizie. In acele momente a fost foarte aproape sa iasa o bataie generala insa “pustanii” au preferat sa nu raspunda amenintarilor si injuriilor “batranilor” si au plecat. In acea seara ne-a fost dat un mesaj clar si eram aproape siguri de consecintele ce aveau sa vina.
Saptamana ce a urmat a fost decisiva pentru grupul nostru si pentru situatia in Peluza Nord. La stadion a avut loc “sfatul batranilor” care au decis ca a venit momentul sa pedepseasca din “pustii” ce iesisera in fata in ultima perioada.
Am avut si noi “pustii” intalnirea noastra si am hotarat sa nu ne prezentam la meciurile din perioada imediata urmand ca la o urmatoare intalnire sa stabilim ce avem de facut.

In prima saptamana a lunii noiembrie a avut loc o sedinta de grup si am stabilit de comun acord ca a venit timpul sa renuntam la brigada, astfel s-a decis desfiintarea Maniacs.

Galerie foto

Catalin

PS Aceasta este o parere personala a unui fost membru Maniacs, si pentru a evita toata porcariile care s-au postat, am sters tot si am blocat posibilitatea de a mai comenta la acest articol. Din acest moment, toate articolele scrise de acest autor vor fi semnate Catalin, si nu se va mai folosi pe acest blog nick-ul Maniacs.

Reclame
TrackBack URI

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: