Un colt ultra’ uitat de lume

Octombrie 7, 2008

Coregrafie si torte pe noua arena din Eschede

Dupa ce a condus cu 1-0 dar a plecat invinsa cu 1-2 de pe Route de Lorient din Rennes, echipa olandeza Twente a incercat sa intoarca soarta calificarii pe teren propiu. Noua arena Grolsch Veste din Eschede a fost locul confruntarii retur dintre Twente si Stade Rennais din Franta.

 

Arena pe care cei de la Twente si-au disputate meciurile are o istorie interesanta. Pana in 1998 echipa juca pe Diekman Stadion care avea o capacitate de 13.000 locuri. Au fost facute planuri de extindere sau chiar de demolare a vechi arene si construirea uneia noi pe aceeasi locatie. Dar, avand in vedere ca locatia nu era una strategica iar terenul nu permitea constructia peluzelor (pentru a fi autorizat de FIFA si UEFA), s-a luat htararea de a se construi un nou stadion intr-o noua locatie din Eschede.

Fundatia noii arene s-a pus pe 31.01.1997 pentru ca dupa numai 14 luni, noul stadion Arke Stadium sa fie gata. Datorita bugetului destul de mic, 33 mil guldeni, constructia a fost facuta astfel incat viitoarele modernizari sa fie posibile fara a darama toate tribunele. Primul meci s-a desfasurat cu tribunele pline, 15.000 de suporteri asistand la victoria istorica cu 3-0 in fata lui PSV pe 10.05.1998. Pe 01.10.2006 s-au montat 2 ecrane uriase, iar din mai 2008 stadionul se numeste Grolsch Veste (Fortareata Grolsch), producatorul de bere Grolsch devenind sponsor. Denumirea de „fortareata” face referinta la „Groenlo” un fost oras fortificat acolo unde in 1615 a aparut pentru prima oara berea Grolsch.

In 2006 s-au facut planuri pentru marirea capacitatii la 24.353 locuri. Lucrarile au inceput in ianurie 2008 si s-au terminat dupa 9 luni, la timp pentru startul noului sezon, si au costat 50 mil. euro. Exista deja planuri pentru o extindere a stadionului la 40.000 locuri in 2011.

Pe 02.10.2008 pe Grolsch Veste, 24.000 de spectatori si-au sustinut echipa in confruntarea cu francezii de la Stade Rennais. Au afisat o coregrafie pe baza de cartoane rosii fiind scris cu cartoane albe EANSKE avand un banner pe care scria ONZE STAD – ONS DOMEIN si dedesubt iar cartoane rosii si scris cu cartoane albe U ’91, Ultras ’91 fiind principala grupare ultras a gazdelor. S-au aprins si torte, astfel ca atmosfera a fost una incendiara.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Pe stadion au fost doar cca 100 de francezi care au avut doar cateva steaguri de gard si care au incercat sa cante pe toata durata partidei, dar au fost mai mereu acoperiti de gazde.

Pana la urma, olandezii au castigat cu 1-0 si s-au calificat in grupele UEFA.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: