Un colt ultra’ uitat de lume

noiembrie 16, 2008

Comunicat Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti

Filed under: Comunicate,Spectacol pe stadioane — Dodo @ 9:26 pm
Tags: , , ,

În legătură cu incidentele petrecute aseară în timpul partidei Steaua – FC Timişoara, Asociaţia Independentă A Suporterilor Stelişti ar dori să aducă la cunoştinţa presei şi a suporterilor stelişti următoarele:

Conflictul a pornit în Peluza Nord, ca urmare a intervenţiei disproporţionate a agenţilor firmei de pază “Zmărăndescu VIP Security”, conduşi de Cătălin Zmărăndescu în persoană. Reacţia acestora la cele 3 torţe aprinse de suporterii stelişti a constat în folosirea sprayurilor lacrimogene, a electroşocurilor (pe obrazul unui suporter), precum şi în agresarea fizică a suporterilor din perimetrul respectiv şi s-a soldat cu 5 suporteri răniţi şi scoşi cu targa din stadion, printre care şi o fată. Atragem atenţia asupra faptului că suporterii nu avuseseră în nici un moment intenţia să arunce cu torţele în teren, ele fiind doar ţinute şi lăsate ulterior să se stingă, până la intervenţia agenţilor de pază.

Credem că o comparaţie cu ultimele două meciuri ale Stelei, în care suporterii echipelor Dinamo şi Rapid au aprins zeci de torţe, fără ca nimeni să intervină pentru agresarea lor, apare în aceste momente ca total inutilă.

În ce priveşte conflictele cu forţele Jandarmeriei Române, acestea s-au declanşat în momentul în care suporterii din Peluza SUD au încercat să sară în ajutorul celor din Peluza Nord, după ce observaseră cum aceştia erau scoşi pe pistă sau cu targa, plini de sânge, în afara stadionului. În ciuda celor declarate de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, n-a existat în nici un moment nici un fel de conflict între suporterii stelişti, tocmai dorinţa unora de a sări în ajutorul celorlalţi ducând la intervenţia jandarmilor.

Forţele de ordine au intervenit în maniera obişnuită, cu jeturi puternice de gaze lacrimogene, precum şi cu bastoane împărţite cu dărnicie, inclusiv suporterilor de la tribuna a doua.

Facem precizarea că la pauza meciului suporterii celor două peluze NU AU FOST EVACUAŢI, ci au părăsit voluntar incinta stadionului, în semn de protest faţă de reacţia agenţilor de pază de la �Zmărăndescu VIP Security şi, ulterior, a forţelor de ordine. Acest fapt este uşor de verificat dacă se va urmări felul ordonat şi liber în care cei 5000 de suporteri din Peluza Nord au părăsit peluza, fără ca nimeni să-i fi somat sau evacuat.

În afara stadionului, numeroşi suporteri au fost reţinuţi, bătuţi, amendaţi şi sancţionaţi cu pedeapsa complementară a interzicerii accesului la competiţiile sportive (printre care şi un membru al AISS), fără nici un fel de procedură de identificare, ci ridicaţi la grămadă, considerându-se că simpla lor participare la meci în peluză reprezintă un element suficient de vinovăţie. (Cu această ocazie, atitudinea lui Cătălin Zmărăndescu a fost total opusă � el încercând să intervină pe lângă forţele de ordine pentru ca suporterii din Peluza SUD să poată părăsi în linişte stadionul � fără prea mare folos însă). Ulterior, ore la rând suporterii stelişti au fost reţinuţi de pe străzile din jurul stadionului, dacă manifestaseră proasta inspiraţie de a purta o şapcă sau un hanorac � semne indubitabile de vinovăţie în ochii Jandarmeriei Române.

Ne punem din nou întrebarea când vor fi sancţionate abuzurile forţelor de ordine (agenţi de pază ai firmelor private sau jandarmi), cu o promptitudine măcar comparabilă cu aceea cu care suporterii sunt sancţionaţi, bătuţi, amendaţi şi interzişi pe stadioane? Când vor învăţa forţele de ordine că reacţia în forţă, mai ales în cazul unor incidente izolate şi total nesemnificative, nu poate decât să înrăutăţească starea de fapt şi să ducă la escaladarea conflictelor?

Asociaţia Independentă A Suporterilor Stelişti nu a sprijinit şi nu sprijină actele de violenţă cu ocazia competiţiilor sportive, considerând întotdeauna normală pedepsirea celor care comit asemenea acte. Facem totuşi un apel către mass-media pentru o reprezentare cât mai echilibrată a evenimentelor, care să ţină seama şi de relatările suporterilor, nu doar de comunicate seci şi false, întocmite de oameni care nu au nici un interes în prezentarea adevărului, ci doar în culpabilizarea suporterilor în general.

16 noiembrie 2008, Asociatia Independenta a Suporterilor Stelisti

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: