Un colt ultra’ uitat de lume

februarie 21, 2009

„Sportul moare, primarul doarme”

Filed under: Din presa,Diverse — admin @ 10:26 am
Tags: , ,

Articol din Dunarea Batrana

dunarea-batranaDupă cum bine ştiţi, sâmbătă, 21 februarie 2009, va avea loc o mişcare de protest cu privire la felul în care sportul gălăţean este tratat de către factorii de decizie ai oraşului nostru. Este încă o necunoscută şi cu adevărat de apreciat felul în care sportivii gălăţeni continuă să obţină performanţe, într-un mediu total dezolant şi ne referim aici la bazele sportive din Galaţi. Oricum “bază sportivă” este mult spus, majoritatea clădirilor care găzduiau performanţele sportului de la noi devenind între timp nişte schelete groteşti, gata oricând să se prăbuşească sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor.Pentru că mitingul de sâmbătă are loc pentru sprijinirea întregului sport gălăţean, site-ul suporterilor “Dunărea Bătrână” a realizat un reportaj în care vă prezintă pe rând câteva simboluri ale sportului gălăţean, devenite între timp ruine. Pentru a vă putea convinge cu ochii d-voastră de gravitatea nepăsării oamenilor pe care noi i-am ales să ne gospodărească oraşul, la secţiunea MULTIMEDIA

puteţi descoperi imagini grăitoare pentru starea în care se prezintă arenele sportive din Galaţi.

Sala Sporturilor – Nouă ani de suferinţă

Este greu de crezut că unul din cele mai mare oraşe ale României, cum este Galaţiul, dispune de o sală de sport cu o capacitate de doar 700-800 de locuri. În această sală (“Siderurgistul”), îşi desfăşoară activitatea unele dintre cele mai reprezentative echipe de la noi printre care echipa de handbal feminin Oţelul, dubla campioană la volei feminin, CSU Metal Galaţi, sau echipa de futsal – United. Cum s-a ajuns aici? Simplu… În anul 2000, vechea Sală a Sporturilor, a fost programată pentru reparaţii capitale, lucrările urmând să se finalizeze undeva la sfârşitul lui 2002, aşa cum stă marturie o pancardă lăsată în urmă de firma care urma să finalizeze construcţia. Suntem în anul 2009 şi nimic nu s-a schimbat, singura minune constând în faptul că Sala nu s-a prăbuşit încă. În rest imaginile vorbesc de la sine: geamuri sparte, găuri în pereţi, iar în locul parchetului pe care au avut loc atâtea performanţe gălăţene tronează doar o amestecătură de praf şi pietriş. Nu mai miră pe nimeni că degradarea pe timp de 9 ani a clădirii, coincide cu mandatele primarului Dumitru Nicolae, care şi-a început “domnia”, în acelaşi an fatidic 2000. La fiecare campanie electorală, actualul edil a promis refacerea Sălii Sporturilor, păzită acum doar de câinii vagabonzi, aciuiaţi prin zonă.

Bazinul Olimpic

Trecând câţiva metri în spatele ruinelor Sălii Sporturilor, nu poţi să nu observi o altă imagine dezolantă, cea a Bazinului Olimpic. Galaţi, oraş între ape, oraş cu peste 300.000 de locuitori, oraş care se vrea a fi european de către cei care îi conduc destinele, dar în acelaşi timp oraş fără un bazin de nivel olimpic. Este cu adevărat o ruşine să fii port la Dunăre şi să nu dispui de astfel de spaţii amenajate pentru cei care îşi doresc să practice înotul de performanţă. Din nou, imaginile vorbesc de la sine.

Stadionul “Dunărea”

Locul celei mai mari performanţe obţinute de o echipă de fotbal din Galaţi (Oţelul a învins aici pe Juventus Torino), se prezintă în ton cu cele enumerate mai sus, deşi aici încă se mai poate practica ceva apropiat de sport. Şi spun asta pentru că deşi, în fiecare an, primarul anunţă mari investiţii în acest stadion, noi nu am putut vedea decât acelaşi teren denivelat mai ceva decât al unei echipe de Liga a V-a, dar şi aceeaşi pistă transformată într-un oval de noroi. În tribune există ce-i drept 7000 de scaune care se prezintă încă bine, dar nu putem să nu ne aducem aminte că acestea au fost plătite de către clubul Oţelul, care altfel nu ar fi mai putut evolua pe teren propriu în prima divizie.

Este greu de crezut planul d-lui primar Nicolae de a transforma acest stadion peste noapte, într-unul de nivel european, mai ales că aşa-zisele lucrări începute cu mare tam-tam aici, constau deocamdată doar în săparea de noi şanţuri în zonă. Nocturnă până la sfârşitul anului acesta?? Să fim serioşi…

Baia Comunală

În conferinţa de presă de marţi, primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, a susţinut că undeva în luna august a anului curent va fi dată în folosinţă Baia Comunală a oraşului Galaţi. “Dunărea Bătrână” s-a prezentat la faţa locului, iar temerile noastre s-au adeverit încă o dată. Începutul reparaţiilor înseamnă de fapt demolarea şi lăsarea unor mormane de gunoi peste tot locul. Ţinem să îi reamintim d-lui Nicolae că şi Sala Sporturilor, de altfel foarte asemănătoare ca grad de dezolare cu Baia Comunală, se află în acelaşi stadiu de nouă ani. Printre dărămâturi şi peripeţii, reporterii noştri au realizat o serie de poze (click aici) care prezintă în culori foarte sumbre adevărul despre şansele ca această cladire să fie finalizată până la sfârşitul verii.

Reportajul nostru se încheie aici deşi s-ar putea spune multe şi despre stadioanele dispărute peste noapte şi transformate în supermarketuri, despre cimentul care a acoperit aproape orice loc de joacă pentru copii, despre Baza Ancora în care Oţelul vrea să continue să crească viitorul fotbalului gălăţean sau chiar românesc, dar despre care Primăria nici nu vrea să audă, etc. Sportul gălăţean este în moarte clinică, iar infrastructura este la pământ şi totuşi, culmea prin dăruirea sportivilor mai avem parte de bucuria eliminării unui Trabzonspor, de câştigarea fără drept de apel a unor campionate de volei feminin, de accederea surprinzătoare în sferturile unei cupe europene a handbalistelor de la Oţelul. Dar acesta nu este decât meritul de necontestat al sportivilor! În rest bazele sportive în care aceştia se antrenează se prezintă ca în filmele horror, în timp ce nepăsarea domneşte în continuare în sânul conducerii acestui oraş.

Reclame

Lasă un comentariu »

Niciun comentariu până acum.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: