Un colt ultra’ uitat de lume

martie 23, 2009

Brigada BWM s-a desfiinţat

Fie că sunt 20.000, 2000, 200 sau 20 de suflete orice echipă de fotbal din România are o galerie a ei, un grup de susţinători sau după caz o brigadă pătimaşă. Pe vreme bună sau rea ei sunt întotdeauna acolo la peluze, la datorie. Cântă, dansează trăiesc fenomenul în sine. Alături de favoriţi mai cu vorba bună mai cu muştruluiala, pentru ei actorii din teren e bine să ştie că au un suport moral. Ei bine pentru Jiul acest suport nu mai există. S-a dus odată cu retragerea oficială a celor care alcătuiau brigada BWM .
„Un grup restrâns de prieteni ce a promovat fenomenul ULTRAS şi a luptat pentru acesta, un grup independent ce`a avut un scop nobil , a ţinut steagul sus din 2004 , având la activ peste 100 de prezenţe pe stadioanele din Romania … brigada Ultras BWM după o activitate de 5 ani a luat hotărârea de a se desfiinţa in urma pierderii steagului de gard. Spiritul va trăi în continuare prin noi … vom tine capul sus”, se spunea într-un comunicat emis de către aceştia.
Motivul desfiinţării cum se arată şi în comunicat îl reprezintă faptul că membrii din fosta galerie a Corvinului au capturat steagul de gard al celor din Petroşani, într-o benzinărie, în timp ce aceştia se îndreptau la un meci al Jiului, la Alba Iulia. „În regulile fenomenului ultras dacă îţi ia steagul te desfiinţezi. Sunt nişte reguli între suporteri. Ideea e că vom purta în continuare însemnele acestei brigăzi pentru că acest fenomen a însemnat mult pentru noi. Vom merge în continuare la stadion, dar vom lua loc în tribună şi nu la peluza unde stăteam noi de obicei. Vom sta la tribună până la apariţia unui nou grup, unei noi brigăzi după aceea ne vom relua activitatea”, a spus un fost membru al brigăzii BWM.Ultraşii constituie un fenomen original al fotbalului printr-o serie de caracteristici: de la sensul de identificare cu propriul teritoriu – acel sector de peluză delimitat de unul sau mai multe steaguri/bannere cu numele şi simbolul grupului, pana la vestimentaţia lor: haine cu însemne ale echipei favorite, la care se adaugă aproape obligatoriu fularul/eşarfa în culorile acesteia. În ultima vreme, ULTRASUL este considerat o componentă principală a strategiei folosite pentru câştigarea unei partide aşa-zisul „al 12-lea jucător”.
În timp, aspectul comportamental al ultraşilor se schimbă tot mai mult. Aşa au apărut cazurile de ciocniri între grupuri de ultrasi. Motivele acestor ciocniri/incidente între ultraşi au la bază rivalităţi tradiţionale sau orientările „politice” ale galeriilor. Acţiunile violente ale ultraşilor încep sa se manifeste nu doar pe stadioane, ci si in alte zone, apropiate sau nu acestora. Ultrasii pleacă în căutarea suporterilor echipelor rivale pentru a le fura steagurile, bannerele şi fularele cu scopul de a fi folosite pe post de „trofee” sau pentru a le da foc. Imaginaţia ultraşilor depăşesc orice limită atunci când se are în vedere umilirea şi provocarea rivalilor.

Articol de pe liga2.ro

Reclame

2 comentarii »

  1. ba da ce poza de „ultrasi” avem..mare pacat ca s-au desfiintat…..

    Comentariu de patriot — martie 24, 2009 @ 9:48 am | Răspunde

  2. BMW

    Comentariu de florin brici — martie 24, 2009 @ 3:07 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: