Un colt ultra’ uitat de lume

martie 23, 2009

KVSC, ruşinea „fenomenului ultras” din România

Filed under: Din presa,Spectacol pe stadioane — admin @ 10:22 pm
Tags: , , , , ,
Gruparea KVSC din galeria echipei CFR Cluj a lansat zilele acestea un atac mediatic foarte virulent împotriva unei alte grupări din aceeaşi galerie, Romaniacs. Pe numele ei complet Kolozsvari Vasutas Sport Club, adică Clubul Sportiv Feroviar din Cluj, această grupare emblemă a galeriei CFR Cluj este poate cea mai atipică “brigadă” din peisajul galeriilor din România.
De-a lungul celor patru scurţi ani de existenţă, cam de când echipa CFR şi-a schimbat ostentativ numele din Ecomax în 1907, o serie de acuzaţii au fost aduse acestei grupări.

În primul rând, faptul că gruparea formată exclusiv din etnici maghiari, ar avea relaţii “prea bune” cu conducătorul clubului, finanţatorul Arpad Paszkany. De altfel, KVSC a abordat întotdeauna într-un mod elitist relaţia cu restul suporterilor ceferişti, în majoritatea lor “traseişti” atraşi de performaţele actuale ale echipei. De la deplasări pe banii clubului, până la emiterea de legitimaţii pentru toţi membrii grupării, înregistrarea numelui la OSIM şi comandarea unui banner de galerie “oficial”, KVSC s-a remarcat ca o grupare a cărei interese nu păreau legate de fenomenul ultras, de spectacol, de susţinere necondiţionată, ci mai degrabă de linguşirea pe lângă finanţatorul Paszkany şi obţinerea unui statul aparte în Gruia.

De altfel, aspecte ale spectacolului fotbalistic de consum, cum ar fi crearea unei mascote, a intrat tot în sarcina KVSC, dând naştere lui CEFI, un controlor de tren care mai nou scrie şi comunicatele galeriei.

Conflictul cu gruparea Romaniacs, formată evident din români cu atitudini patriotice, nu durează de puţină vreme. În urmă cu un an, suporterii Romaniacs, crezând că trăiesc într-o ţară liberă, au participat la mitingul organizat pe 15 martie de Noua Dreaptă. Nu mare le-a fost mirarea când, la intervenţia “colegilor” de la KVSC, accesul pe stadion le-a fost interzis. Au fost pedepsiţi pentru atitudinile lor prea patriotice, pe care şi le-au manifestat în timpul liber. Eforturile repetate ale celor de la Romaniacs de a produce un spectacol de galerie asemănător altor galerii din ţară şi mai ales un spectacol tricolor, sau aderarea la campania “Basarabia Pământ Românesc”, nu au fost apreciate de grupul KVSC, care era preocupat prea mult cu susţinerea lui Arpi şi a galeriilor echipelor maghiare de fotbal aflate în deplasare în România.

De la ce pornit ultimul conflict al KVSC cu restul galeriei? Desigur, tot de la o chestiune etnică, mai precis afişarea mesajului “Clujul nu e Koloszvar” de către o parte a peluzei P1, în contextul scandalului diplomatic iscat de preşedintele ungar Solyom. Prompt, CEFI, mascota cu cap de plastic a CFR 1907 Ecomax, sau cum se mai numeşte acuma, a scris un material virulent la adresa suporterilor în cauză, material şters apoi de pe site-ul galeriei http://www.kvsc1907.ro, dar încă existent pe http://www.romanianultras.net.

“Dar cine sunt acestia si ce vor de fapt ? De unde au aparut ? Putem sa ne intrebam cu totii. Noi, care venim de ani de zile (cam 3 ani, mai precis, n.r.) pe acest stadion si ne sustinem echipa, sa fim batjocoriti de niste ciobani ? Nu se poate asa ceva, ceva nu este in regula aici. […] Se dau mari romani, si habar nu au sa lege trei cuvinte intr-o fraza. O tin sus si tare cu Basarabia pamant romanesc, desi politica nu are ce cauta pe stadioane.[…] Unii dintre ei nu mai pot intra pe stadion, datorita interdictiilor date, dar au aparut peste noapte alti derbedei, uniti sub aceleasi lozinci extremiste si xenofobe. Pentru astia ati construit stadion, domnule Paszkany ? Merita acestia sa mai intre pe stadion, oare? Ce au ei in comun cu clubul nostru, cu spiritul CFR Cluj”

Este, evident, o mare problemă cu prezenţa acestor “români” pe stadionul nou şi frumos al “domnului Paszkany”. Este şi o problemă faptul că unii oameni se exprimă în contra a ceea ce înseamnă “spiritul CFR” Koloszvar, adică aplauze tâmpe adresate unor jucători mercenari şi băutul de bere în localul “La liga”, pentru a-l îmbogăţi pe acelaşi domn Pazskany şi poate a vedea fugitiv una din vedetele echipei, un dubarbier sexos sau un kone cu dinţii foarte albi. Se pregăteşte chiar o nouă interzicere pe stadion al grupului Romaniacs, după acest incident. Un fel de interzicere de a ateriza la Târgu Mureş.

Nu, gruparea KVSC este o ruşine pentru fenomenul ultras din România şi un punct în minus pentru spectacolul din galerii, cel care aduce lumea la stadioane în lipsa performanţelor echipei, a cupelor şi a amicalurilor cu nume mari. Şi mai ales pentru onoarea fenomenului, onoare care la KVS se citeşte “vasalitate” faţă de patronii clubului.

Până şi istoria clubului este mistificată pe site-ul galeriei. După un amalgam de echipe care ar fi stat în spatele actualei echipe, se ajunge la o denumire tâmpită: Căile Ferate Române 1907. Deci, după mintea celor care au creat acest brand (înainte era CFR Ecomax, dar putea la fel de bine să fie CFR Cartierul Tinererului sau CFR Polus Center), nu există nicio problemă în a asocia numele CFR cu anul 1907, când administraţia în Cluj era cea maghiară.

Adevărul iese încet încet la iveală. Pe site-ul menţionat mai sus, http://www.romanianultras.net, comentariile ne dau o imagine a ceea ce se întâmplă. Suporteri de la toate echipele din ţară au început să posteze comentarii, injurioase majoritatea, ce-i drept, la adresa celor din KVSC, pe care îi acuză a ţine mai mult la patronul clubului decât la colegii din galerie. Sunt acuzaţi, de asemenea, a fi o grupare exclusiv maghiară, cu preocupări pe măsură, adică pedepsirea oricăror manifestări patriotice româneşti de pe stadion.

Pe de cealaltă parte, KVSC simulează o apărare împotriva simulării infiltrării “huliganilor” în galeria lor aleasă pe sprânceană, cu toate că nu aş putea aminti vreun incident huliganic făcut de suporterii români ai CFR. Şi ca tâmpenia să atingă apogeul, suporterii români care au afişat mesajul “xenofob” sunt îndemnaţi să meargă pe Moina, unde se vor putea manifesta în voie.

Cu siguranţă că echipa din Gruia îşi are locul în peisajul fotbalistic din România, pentru că există şi beneficii din abordarea clubului strict ca o afacere şi mai exact, performaţele care vin de aici. Dar sunt la fel de sigur că KVSC este cea mai urâtă grupare din galeriile echipelor de fotbal din toată ţara. Şi pe bună dreptate, pentru niciodată nimeni nu a iubit linguşitorii şi lacheii de pe lângă marii “boşi”, boieri sau … grofi.

Articol de pe napoca news

Reclame

5 comentarii »

 1. si ca urmare ..cei din romaniacs nu au mai participat la Marsul Memorial Avram Iancu din cluj pe 15 martie anul acesta(un mars impotriva separatismului maghiar).daca voiau sa demonstreze ca nu fac compromisuri si ca sunt cu adevarat patrioti nu se speriau din nou de ungurii aia .asadar nu stiu cat merita laudati…

  oricum kvsc sunt o rusine.

  Comentariu de patriot — martie 24, 2009 @ 9:44 am | Răspunde

 2. cat de curand o sa-i desfiintam pe kvsc..ii asteptam in Bucuresti , pe 25 aprilie…., sper sa vina fara escorta militienilor. 😀

  Comentariu de Decebal SUD — martie 24, 2009 @ 10:54 am | Răspunde

 3. bine ar fi sa ii captureze cineva dar porbabil ca daca ii captureaz apub plangere la politie:))

  Comentariu de PitBull — martie 24, 2009 @ 1:39 pm | Răspunde

 4. sunteti niste mizerii KSVC!!! nu trebuie tolerat asa ceva 😐 uite cum se duce draqu tara noastra!!

  Comentariu de alex rapidistu — martie 25, 2009 @ 3:27 pm | Răspunde

 5. ma cel care a scris acest articol e cel mai mare idiot, KVSC nu este BRIGADA, ce dracu nu ati inteles? KVSC e un fel de AISS al stelei.E un ONG, cum e la U Liga suporterilor universitari.Mai vad commenturi pe aici ca sa ii desfintam si din alea, cum sa desfintezi asa ceva daca nu e brigada.Commenturi destepte gen dinamo sau u, si cei de la U tot amenintau ca desfinteaza AISS Cluj!! Jenantilor, n-aveti habar de viata ultras din ROmania!!

  Comentariu de Opio — aprilie 3, 2009 @ 11:53 am | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: